Slik sjekker du din kredittscore

Hvor viktig er egentlig din kredittscore og hvordan kan du sjekke den? Det som er sikkert hvis du skal søke om et lån er at du kommer til å bli kredittsjekket og kommer til å gå gjennom en kredittprøvning, uansett hvor du søker om lån. Dette er helt normalt og noe bankene og långiverne må gjøre for å finne ut om de kan bevilge et lån. Alle som søker om lån uten sikkerhet, boliglån, billån og så videre kommer til å gjennom en kredittprøvning. Med digitaliseringen av bank og finanssystemet er det i dag enkel å sjekke sine egen kredittscore, og dette kan du gjøre helt gratis på noen minutter.

Hvordan sjekker jeg min kredittscore?

Det finnes mange aktører som tilbyr denne tjenesten som blant annet Uno Finans, Lendo, Sambla og uScore. Uno Finans har tjenstesten Uno Score og Lendo kaller sin tjeneste Lendo kredittscore. For å sjekke ut din egen kredittscore går du simpelt til en av disse sidene og finner tjenesten. Systemet for å sjekke kredittscoren er linket sammen med Vipps. Når du kommer til tjenesten trykker du på «logg inn med Vipps» og godkjenner at du kan bli kredittsjekket. Siden får du tilsendt din kredittscore. Det hele tar kun noen minutter, så får du tilsendt din kredittscore.

Lendo samarbeider med Bisnode for å sjekke om du som søkere har en kredittanmerkning. Når de henter ut din kredittscore bruker de Creditsafe. Din score måles i en skala fra 0 til 100, der 100 er best og 0 dårligst. Kredittopplysningsbyråene sitter på opplysninger om deg inntil tre år tilbake i tid.

Hvorfor skal jeg sjekke min kredittscore?

Vær klar over at hvis du sjekker din kredittscore verken forbedrer du eller forverrer du sjansene å få lån. Det du finner ut med å sjekke kredittscoren er at du får et pekepinn på hvor gode sjanser du har til å få lån.

Renten din kan bli lavere med en høy kredittscore

De fleste långivere for lån uten sikkerhet tilbyr en lånerente innen et bestemt intervall, for eksempel mellom 7,9% – 21,9%. Renten reflekterer bankens risiko for å låne ut penger. Desto bedre økonomi og kredittscore du har desto mindre risiko er det for banken å låne ut penger til deg og desto lavere rente kan du få. Når du sjekker din kredittscore vil du få et pekepinn på om du har gode sjanser for å få en lav rente eller ikke.

Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk er enkelt forklart en kontroll av din økonomi og betalingshistorikk, som banker og andre låneinstitusjoner foretar for å sjekke om du er kredittverdig før de eventuelt tilbyr deg et lån. En kredittsjekk kan også gjøres for en bedrift. Som fortalt oven kan du kredittsjekke deg selv og se din kredittscoren kredittscore gratis på noen minutter.

Hva er forskjellen på kredittsjekk og kredittprøvning?

En kredittvurdering og en kredittsjekk er ikke samme sak, det er to ulike analyser. En kredittvurdering er en analyse av søkerens generelle betalingsevne, mens det i en kredittsjekk undersøkes hele din økonomi og om du har noen negative betalingsanmerkninger registrert på deg. Har du en akseptabel inntekt uten anmerkninger er sannsynligheten stor at du blir bevilget et lån og vise versa.

Hvem kan hente en kredittsjekk og hvilke opplysninger kommer frem i den?

Alle selskaper som driver med kredittopplysning må ha konsesjon fra Datatilsynet i følge blant annet Lov om personregistre . Totalt har 9 selskaper denne konsesjonen men det er i praksis kun 3 selskaper som er brukt, Bisnode, Experian og Tietoevry.

I følge Kredittopplysningsloven kan kredittopplysninger hentes fra ulike steder som blant annet offentlig tilgjengelige kilder, inkassoforetak, Folkeregisteret, Skattedirektoratet, og ulike gjeldsinformasjonsforetak. Har du for eksempel betalingsanmerkninger, vil disse være en del av grunnlaget.

Alle opplysninger som finnes om deg i Gjeldsregisteret er også tilgjengelig for kredittopplysningsbyråene. Hva som står registrert på deg i Gjeldsregisteret kan du også selv sjekke, enkelt og helt gratis.

Slik fungerer kredittskalaen for kredittscoren

Når du tar din kredittsjekk kommer du simpelt å få et tall som svar. For eksempel din kredittscore er 67. Men hva betyr egentlig det. Kredittscoren viser et tall mellom 0-100 og scoren er delt inn i forskjellige intervaller. Dette står ikke i kredittsjekken som kun gir deg en tall. Men intervallene er karakterisert som dette:

0 – 30 = svak kredittscore
31 – 44 = mindre bra kredittscore
45 – 54 = bra kredittscore
55 – 73 = veldig bra kredittscore
74 – 100 = utmerket kredittscore

Faktorer som fører til en lav kredittscore

Det er flere faktorer som påvirker din kredittscore negativt som for eksempel ustabil inntekt og betalingsanmerkninger. Hvis du har en lav score kan du prøve å forbedre den. Her er en oversikt på faktorer som har negativ innvirkning på kredittscoren.

Oppsummering av slik sjekker du din kredittscore

Du kan sjekke din kredittscore gratis hos blant annet Uno Finans, Lendo og Sambla gjennom å gå til deres service og trykke på knappen som leder til Vipps. I Vipps skal du godkjenne om det kan ta en kredittscore av deg og vipps så får du en tilsendt helt gratis på noen minutter. Det at du sjekker din kredittscore påvirker ingenting, verken positiv eller negativt, det gir deg en pekepinn om hvordan du ligger an til å få et lån og om du har gode eller mindre gode sjanser til å få en lav rente.

Skrevet av
Sunniva Dahle - Skribent
Oppdatert
22.05.2024
Vi bruker cookies; google analytics og google ads til å føre brukerstatistikk og markedsføring.