Hva er forskjellen på nominell rente og effektiv rente

Hva er egentlig forskjellen på nominell rente og effektiv rente? For noen år siden lagde Luksusfellen en undersøkelse som kom frem til at veldig mange ikke vet hva det er for forskjell på disse to rentene. Bland aldersgruppen mellom 18 – 34 år visste ikke hele 57% hva forskjellen er på nominell- og effektiv rente. Det var altså flere enn halvparten av de som var med i undersøkelsen som ikke visste svaret. Blant studentene var resultatet enda verre, hele 70% av studentene i undersøkelsen visste ikke forskjellen er på nominell rente og effektiv rente. Helt klart er at kunnskapen om renter og finans er lav i Norge blant folk flest.

Undersøkelsen viste også at 25% av studentene trodde boliglån og studielån hadde høyere rente enn kredittkort. Dette er forskrekkelige tall. Boliglån og studielån er de lån som har lavest rente, mens kredittkort er blant de typene av lån som har høyest rente.

Hva er da forskjellene på nominell og effektiv rente

Nominell rente og effektiv rente har noen distinkte forskjeller

Hva er Nominell rente?

Når du tar et lån låner du en sum penger. Den nominelle renten er kostnaden banken tar på selve lånesummen. Hvis du har 10% nominell rente på et lån på 1 million kr betaler du 10% om året i nominell rentekostnad, dvs 100 000 kr. Når du har et lån må banken informere både om nominell rente og effektiv rente. Ofte skylter banken med den nominelle rente fordi den er lavere, og enklere å regne ut enn den effektive renten som alltid er høyere enn den nominelle renten.

Den nominelle rentesatsen speiler nesten alltid årsrenten. Det er den årlige kostnaden for lånesummen. Hvis du har 10% nominell rente på et forbrukslån er dette kostnaden per år. Noen banker kan også besk månedsrente, men husk at det årlige beløpet er mye større enn månedsrenten. Månedsrenter blir gjerne vist til bedrifter som ofte låner større beløp over kort tid.

Viktig å tenke på når du har et lån er at det er flere kostnader på ditt lån enn den nominelle renten. Typiske andre kostnader på ditt låner etableringsgebyr og termingebyr (månedsgebyr). Hvis du ikke betaler i tide kan du få purregebyr, inkassogebyr og skal du endre på lånet kan du få endringsgebyr og så videre. Disse adderer på kostnaden for å ta et lån, det er derfor det finnes et begrep som heter effektiv rente.

Hva er Effektiv rente?

For å beskrive den totale kostnaden på et lån duger det ikke med nominell rente som kun tar kostnaden for å låne selve pengesummen fordi det tilkommer andre gebyrer. Den effektive renten tar med alle kostnader forbundet til ditt lån. Kostnaden på et lån består at den nominelle renten + alle gebyrer som tilkommer med lånet. Les mer om effektiv rente.

Vi bruker cookies; google analytics og google ads til å føre brukerstatistikk og markedsføring.