Det finnes ikke noe som heter det beste forbrukslånet

Mange lurer på hvilket som er det beste forbrukslånet. Realiteten er at det finnes ikke et spesifikt lån som er det beste forbrukslånet og det er noen ganske enkle forklaringer til dette. Du kan finne det beste forbrukslånet til deg, men det finnes ikke et beste forbrukslån.

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet

Et forbrukslån er det samme som et lån uten sikkerhet. I Norge finnes det over 30 banker og långivere som tilbyr lån uten sikkerhet til privatmarkedet. Lån uten sikkerhet er annerledes enn de fleste andre lån fordi at du ikke trenger å stille sikkerhet for å få lånet. Det at lånet er uten sikkerhet gjør at bankens risiko ved å låne ut penger er høyere sammenlignet med andre lån med sikkerhet. Hvis låntakeren ikke betaler lånet kan ikke banken gå etter en spesifikk gjenstand for å få tilbake pengene sine som de kan med lån med sikkerhet.

Litt mer komplisert å sette en rente på lån uten sikkerhet enn på lån med sikkerhet

Mangelen på sikkerhet gjøre at det er mer komplisert å sette en rente på lånet sammenlignet med et lån med sikkerhet. Derfor har alle banker et rentespann for lån uten sikkerhet innen hvilket de kan sette renten basert på hvor stor risiko de mener at den lånesøkende har. Et typisk rentespann kan ligge for eksempel mellom 7,9% – 19,9%. Bankenes rentespann kan variere i større eller mindre grad, men det som er saken med alle bankenes rente er at deres rimeligste rente oftest er en grei rente og at den dyreste renten oftest er veldig dyr. Når du søker om et forbrukslån vet ikke du på forhånd hvilken rente du kommer til å bli tilbudt.

Renten på forbrukslån settes etter en individuell kredittprøvning

Når du søker om et forbrukslån må du først innen du kan få et rentetilbud se om du kan bli bevilget ett lån. Hvis du blir bevilget ett lån vil du får et rentetilbud på lånet. Renten på forbrukslån uten sikkerhet settes etter en individuell kredittprøvning det bankene prøver å estimere dine muligheter for betjene og betale tilbake lånet.

I kredittprøvningen prøver banken å få en bedømming på din totale evne til å betjene et lån. Her ser de på faktorer som din nåværende inntekt, din potensielle fremtida inntekt, dine utgifter, hvor mye lån du har fra før, hvilke månedsutgifter du har og på din økonomi som helhet.

Den individuelle kredittprøvningen bestemmer hvilket rentetilbud du får

Etter at banken har gjort en bedømming av din personlige økonomi kan du få godkjent en lånesøknad. Hvis din lånesøknad blir godkjent kan du etterpå bli gitt et maksimalt lånebeløp og et rentetilbud. Desto bedre din økonomi ser ut desto større sjanse har du til å låne et større beløp til en lavere rente.  Det finnes også noen andre faktorer som kan påvirke ditt rentetilbud. Lånebeløpet og nedbetalingstiden kan også påvirke renten på ditt lån.

Hvis du søker med en medsøker går bankens risiko ned hvilket kan medføre en lavere rente.

Du vet aldri på forhånd hvilken bank som kommer til å gi deg det beste lånetilbudet

Alle långivere som tilbyr forbrukslån operere med et rentespann, som for eksempel med en nominell rente på mellom 7 -22%. Du som långivere kan bli tilbudt hvilken som helst rente i dette intervallet. Det finnes ingen måte å finne ut på forhånd hvilken rente en bank kommer å tilby deg innen du søker. Alle banker har og sin egen måte å bedømme søknader på og der er umulig å vite hvilken bank som kommer til å gi akkurat deg det beste lånetilbudet.

Den eneste måten å få vite hvor du få et bedre lånetilbud er å søke flere steder

Fordi at du ikke har en anelse om hvilken bank som kommer til å gi deg det beste lånetilbudet må du søke hos flere långivere og sammenligne tilbudene. Det finnes ikke noen andre måter å finne et bedre lånetilbud enn å søke lån flere steder. Det er enkel konkurranselogikk. Hvis du kan sette bankene mot hverandre kan du prute på lånet og få ned renten eller kanskje få opp lånebeløpet.

Desto flere steder du søker lån desto bedre sammenligning kan du gjøre. Men her er det selvsagt noen praktiske hinder. Du kan ikke søke lån hos alle banker i Norge, det tar for lang tid og er for tidskrevende. For å få et større nedslagsfelt kan du søke om lån hos låneformidlere der din søknad går ut til mange långivere, da vil du få en kjapp pekepinn om hvilket lånetilbud du kan få. Det er heller ingen problemer med å søke hos flere låneformidlere.

Fordi at ingen vet hvor du kommer til å få den beste renten kan ikke vi eller andre på forhånd si at dette er det beste forbrukslånet

Ettersom at verken du som lånesøker, bankene, eller vi som lager informasjonssider om lån ikke vet hvilken bank som kommer til å gi deg det beste tilbudet kan vi heller ikke si at det finnes et beste forbrukslån. Det finnes rett og slett ikke en bank som gir alle lånesøkere det beste lånetilbudet. Ur denne synsvinkelen finnes det ikke et beste forbrukslån. Du kan finne det beste forbrukslånet til deg gjennom å sammenligne lån ulike steder for å finne det beste alternativet til deg.

 

 

Skrevet av
Sunniva Dahle - Skribent
Oppdatert
13.11.2023
Vi bruker cookies; google analytics og google ads til å føre brukerstatistikk og markedsføring.